Vægttab – Find balancen med almindelig mad og tab dig

Uanset om du har få eller mange kilo for meget på kroppen, kan det gå rigtig meget ud over din livskvalitet så hvorfor ikke gøre noget ved det engang for alle. Om det så handler om at få udryddet diverse trenddiæter, alt-eller-intet princippet hvor der er tilladte og forbudte madvarer eller simpelthen bare få styr på mængderne. Det kan også være at du dyrker rigtig meget motion uden at opnå det ønskede vægttab.

Første betingelse for at opnå et vægttab er, at indtaget af kalorier er mindre end forbruget. Et fornuftigt kalorieunderskud ligger på 600-1200 kcal om dagen. Det vil give et vægttab på ½ til 1 kg om ugen

Selv i hvile forbrænder kroppen kalorier. Jo højere vægt og muskelmasse, des højere hvileforbrænding. Også køn, alder og kropssammensætning har betydning for hvileforbrændingen. Den totale forbrænding varierer, afhængig af fysisk aktivitet.

At tabe sig kan være svært af flere grunde, som ofte involverer en kombination af biologiske, psykologiske og sociale faktorer.

Kroppen har en tendens til at forsvare en bestemt vægt, kendt som “set point”. Når man forsøger at tabe sig, kan kroppen reagere ved at sænke stofskiftet og øge sulten for at vende tilbage til udgangsvægten vægt.

Efter et vægttab kan kroppen tilpasse sig ved at reducere det basale stofskifte (hvilestofskifte), hvilket betyder, at man forbrænder færre kalorier end før.

Ud over det spiller følelsesmæssige faktorer som stress, angst og depression, som kan føre til overspisning, en rolle hos mange

Madtilgængelig, socialt pres og stress i hverdagen påvirker alt sammen dit valg at mad

At bryde gamle vaner og etablere nye sundere vaner, kræver tid og vedholdenhed. Vaner er ofte dybt rodfæstede og kan være svære at ændre.

Vægttab kræver konstant motivation og viljestyrke. Uden støtte og opmuntring kan det være svært at opretholde de nødvendige livsstilsændringer.

Vægttab med Slankemedicin

Lægemidlet Wegovy (semaglutid) er godkendt til vægttab hos voksne med fedme eller overvægt samt mindst én vægtrelateret tilstand såsom type 2-diabetes, forhøjet blodtryk eller højt kolesterol. Det virker ved at efterligne hormonet  GLP-1, som regulerer appetitten, så man føler sig mere mæt og spiser mindre.

Kliniske studier har vist, at wegovy kan føre til betydeligt vægttab. Mange deltagere i studierne taber 15-20% af deres kropsvægt over en 68-ugers periode. I alle studier er medicinen kombineret med vejledning i livsstilsændringer – medicinen kan ikke stå alene.

Et vægttab på wegovy der skyldes nedsat appetit kan komme til at ligne et utilsigtet vægttab med tab af muskelmasse og vitaminmangel.

Det er let at holde sig på et meget lavt indtag af kalorier, hvis appetitten er nedsat. Sker det igennem længere tid, er risikoen for at blive fejlernæret en realitet. Især hvis kosten ikke er optimalt sammensat. Det gælder især mangel på protein samt vitaminer og mineraler f.eks. B12 og jern. Desuden vil indtaget af kostfibre være mangelfuldt, hvilket øger risikoen for forstoppelse.

Et for lavt indtag af protein, igennem længere tid, i kombination med vægttab, øger tab af muskelmasse. Det går i sidste ende ud over hvileforbrændingen da muskelmassen er kroppens ”motor”

Sådan et vægttab er meget svært at holde.

Den officielle anbefaling for fordeling af næringsstoffer danner grundlag for vejledningen og for beregning og udarbejdelse af en kostplan. Men de anbefalede intervaller er brede og giver mulighed for individuelle beho­­­v og ønsker.